Als ik iet wil hergebruiken, dan kóóp ik het wel!

Once upon a time…

Er zijn tijden geweest dat de bank een behoorlijke vinger in de pap had als het gaat om IT ontwikkelingen. Wij gingen naar onze leveranciers om hen te vertellen wat er verbeterd kon worden aan hun spullen, of het nu om de grote of kleine systemen ging. We konden invloed uitoefenen.

… the revolution

Inmiddels zijn we een stuk kleiner. Maar -belangrijker nog- de buitenwereld lijkt een stuk groter. Ik weet dat het hip is om te zeggen dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan. Agile, scrum, CI/CD… geen blog kan deze termen links laten liggen. Maar belangrijker nog volgens mij is dat ontwikkelingen van steeds meer kanten komen.

For a few dollars more

Er zijn steeds meer partijen en dat zou kunnen komen omdat de kleinere computers helemaal niet meer zo klein zijn. Ze kunnen steeds meer, en ze zijn voor iedereen beschikbaar. Geen programmeren meer in enen en nullen, maar gewoon in leesbare taal. Alles wat daarvoor nodig is, kun je voor weinig tot niets gebruiken… dus beschikbaar voor de gewone mens. En daar zijn er héél veel van, van de gewone mens, daar ga ik even vanuit.

Duck you…

Dat is natuurlijk al langere tijd aan de gang. Maar het raakt ons nóg meer omdat er ook steeds meer leuke dingen gebouwd worden waar we mee te maken krijgen, als bank. Ook hier weer een verplicht woord voor de blog-bingo: fintechs! Maar het zijn natuurlijk niet alleen de fintechs, het is de gewone mens die steeds slimmere dingen maakt, en steeds meer van die dingen slim aan elkaar knoopt…

The good, the bad and the ugly

We kunnen dus steeds meer kopen. Da’s goed. Hergebruik betekent dus ook steeds meer kopen. Ook goed. Maar je kunt niet zomaar álles kopen. Het moet wel aan elkaar passen, of op zijn minst zou het bij elkaar moeten passen. Hoe zorg je dat je snel kunt kiezen, snel kunt adopteren…. en ook weer snel kunt weggooien en vervangen? Want als je niet snel kunt weggooien en je blijft kopen… dan wordt het een rommeltje.

We zouden dus moeten leren om struktuur aan te brengen in het kiezen en adopteren van dingen die te koop zijn. Ook om te leren hoe we dingen beter en sneller vervangbaar maken. Dan wordt "re-use" ook echt "buy". En daar zijn we ook mee bezig. Wil je meer weten? ...

Richard Bliek.