Cumulus Granietus

Een moeilijk verhaal

Hoe doe je een goede impact assessment van changes in de IT? En hoe doe je dat in cloud? Cloud lijkt namelijk de wereld op z’n kop te zetten. Change Impact Analysis, een moeilijk verhaal; ik heb er al eerder over geschreven. Het is gebaseerd op het in kaart brengen van relaties tussen applicatieve en IT infrastructuur componenten. En vooral, hoe doe je dit automatisch?

Wanorde van de dag

Change Impact Analysis? Dat resulteert veelal in glazige blikken. Het zorgt ook voor heel veel vragen. Maar ook levert het hele enthousiaste reakties op… overigens gaan de meeste toehoorders daarna veelal meteen weer over tot de wanorde van de dag.

Cloud is toch “commodity”?

Vragen die ik weleens krijg: “Moeten we nog wel weten wat er in die cloud zit?”, “Dat hebben we toch uitbesteed?”, “Dat doen onze leveranciers toch?”, “IT is toch commodity?”. Allemaal vragen die zeer terecht zijn… want hoe ver moeten we nog in de details duiken van de producten of diensten die we gaan gebruiken? Kunnen we volstaan met het lezen van de folders?

Glossy folders

De folder van cloud is mooi. Ook cloud wordt beschreven in termen van paardenkrachten, en hoe hard ie van 0 tot 100 kan, en vooral ook in kostenbesparingen. En je vliegt ‘r zóó mee weg. Je kan er álles mee! … aldus de folder.

Cloud als halffabrikaat

Folders liegen nooit. Echter, ze gaan wel uit van de veronderstelling dat de cloud een af product is. Dat is het niet. Wij gebruiken cloud namelijk als onderstel voor applicaties. Cloud in onze context is een halffabrikaat, in tegenstelling tot auto’s, vliegtuigen en uitsmijters ham-kaas. Cloud moet nog afgebouwd worden voordat we het kunnen gebruiken. We moeten cloud nog “rijklaar maken”. En dat geldt niet alleen voor onze eigen cloud.

Clouds may have rock in them!

Het blijft dus nog nodig … te weten wat er in cloud zit. Change Impact Analysis en de automatische vastlegging van relaties tussen componenten kan daar bij helpen. Iedereen die dat te ingewikkeld vindt, zou cloud moeten mijden. Het kan namelijk zeer onverstandig zijn om er dan dwars doorheen te vliegen!
 
Richard Bliek  
(1)            Luhrman, B. (1997). Everybody’s free (to wear sunscreen). EMI.
(2)            Dit verhaal is geinspireerd door een collega die tevens piloot is.